Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavı Çıkmış Sorular 2016

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ BAYİ VE TOPTANCILIK SINAVI
SINAV TARİHİ : 26 MART 2016 ‐ SAAT: 10.00
KİTAPÇIK TÜRÜ A

17 Aralık 2022 tarihinde Cumartesi günü saat 10.00’da Ankara, İstanbul (Anadolu-Avrupa), İzmir, Antalya, Samsun, Adana ve Diyarbakır illerinde yapılacak olan Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavı geçmiş yıllarda yapılmış olan sınavlarda çıkmış soruları sitemizde online test haline getirdik. Aşağıdaki Teste Başla butonuna tıklayarak testi başlatabilirsiniz..

Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavı Çıkmış Sorular 2016

1 / 80

1) Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik’e göre, aşağıdakilerden hangisi bitki koruma ürünü bayilerinin sorumluluklarından biridir?

2 / 80

2) Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik’e göre, bir bitki koruma ürünü bayisinin Bakanlık İl Müdürlüğü tamim ve emirlerinin gereğini yerine getirmemesi durumunda ilgili bayiye aşağıdaki yaptırımlardan hangisi uygulanır?

3 / 80

3) Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik’e göre, aşağıdakilerden hangisi bitki koruma ürünlerinin depolanacağı yerlerde aranan şartlardan biri değildir?

4 / 80

4) Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik’e göre, bitki koruma ürünlerinin perakende satış yerleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

5 / 80

5) Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik’e göre, aşağıdakilerden hangisi bitki koruma ürünü toptancılarının sorumluluklarından biri değildir?

6 / 80

6) Bitki Koruma Ürünlerinin Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi Hakkında Yönetmelik’e göre, aşağıdakilerden hangisinde Rodentisit, Mollussisit, Herbisit, Fungisit grubu bitki koruma ürünlerinin etiket rengi doğru olarak sıralanmıştır?

7 / 80

7) Bitki Koruma Ürünlerinin Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi Hakkında Yönetmelik’e göre, aşağıdakilerden hangisi bitki koruma ürünü etiketinde yer alması zorunlu bilgilerden biri değildir?

8 / 80

8) Bitki Koruma Ürünlerinin Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi Hakkında Yönetmelik’e göre, aşağıdakilerden hangisi bitki koruma ürünlerinin etiketinde konulması zorunlu olan korunma bilgileri ve uyarılarından biri değildir?

9 / 80

9) Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlandırılması Hakkında Yönetmelik’e göre, Türkiye’de zirai mücadele teknik talimatlarında herhangi bir bitki veya bitkisel ürün için ruhsatlı bitki koruma ürününün yer almaması veya teknik talimatının ve ruhsatlı bitki koruma ürünü tavsiyesinin bulunmaması ve ekonomik zarara neden olması durumunda, bitki koruma ürünlerine geçici olarak en fazla kaç ay süreyle kullanım izni verilebilir?

10 / 80

10) Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlandırılması Hakkında Yönetmelik’e göre, Türkiye’de bitki koruma ürünlerinin ruhsatlandırılmasında ruhsat geçerlik süresi kaç yıldır?

11 / 80

11) Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlandırılması Hakkında Yönetmelik’e göre, aşağıda verilen preparatların hangileri Türkiye’de bitki koruma ürünleri kapsamında ruhsata tabi değildir?

12 / 80

12) Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik’e göre, üretici kayıt defterinin üretici tarafından muhafaza edilmesi gereken süre kaç yıldır?

13 / 80

13) Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik’e göre, Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi iptal edilen profesyonel uygulayıcıya, şartları taşıması halinde kaç yıl sonra yeniden Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi düzenlenir?

14 / 80

14) Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik’e göre, aşağıdakilerden hangisi üretici kayıt defterinde yer almaz?

15 / 80

15) Bitki Koruma Ürünleri Kontrol Yönetmeliği’ne göre, bitki koruma ürünlerinin kontrolü amacıyla alınacak numuneler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

16 / 80

16) Zirai Mücadele Alet ve Makineleri Hakkında Yönetmelik’e göre, zirai mücadele alet ve makinelerinin imalatı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

17 / 80

17) Bağlarda Pierce hastalığına neden olan etmen aşağıdakilerden hangisidir?

18 / 80

18) Patateste karabacak hastalığının etmeni aşağıdakilerden hangisidir?

19 / 80

19) Patates ve domateste bakteriyel solgunluğa neden olan etmen aşağıdakilerden hangisidir?

20 / 80

20) . Taş çekirdekli meyvelerde bakteriyel leke hastalığının etmeni aşağıdakilerden hangisidir?

21 / 80

21) Aşağıdaki bitki hastalık etmenlerinden hangisi kurak iklim koşullarında zararlı olur?

22 / 80

22) Elma karalekesinin ilaçlama zamanının belirlenmesinde kullanılan “Mills tablosu” nda hangi iklim kriteri/kriterleri dikkate alınır?

23 / 80

23) Aşağıdaki tahıl pas hastalıklarından hangisinin etmeni Puccinia coronata’dır?

24 / 80

24) Bir hastalık bir bölgede ortaya çıkıyor ve hızla diğer bölgelere, ülkelere ve hatta kıtalararası yayılma eğilimi gösteriyorsa bu tip hastalıklara ne denir?

25 / 80

25) Ayva ve armutta kahverengi leke hastalığının etmeni aşağıdakilerden hangisidir?

26 / 80

26) Aşağıdaki bitki hastalıklarından hangisi bir viroid tarafından oluşturulur?

27 / 80

27) Bitki patojeni virüsler, viroidler, mollikütler, protozoalar bitki hücreleri içinde bulunurlar. Bu patojenlerin, bitkilerde hücreden hücreye geçişinde rol oynayan kanallara ne denir?

28 / 80

28) Bitkiler vegetatif, generatif ve hem vegetatif hem de generatif olarak çoğalabilirler. Buna göre, aşağıdaki yabancıotlardan hangisi sadece generatif olarak çoğalır?

29 / 80

29) Aşağıdaki yabancıotlardan hangisi Brassicaceae familyasına ait bir yabancıottur?

30 / 80

30) İnsan faaliyetlerinin yabancıotlara etkisi göz önüne alındığında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

31 / 80

31) Yabancıotlarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

32 / 80

32) Aşağıdaki herbisitlerde selektivite kriterlerinden hangisi, bitkinin özelliklerinden biri değildir?

33 / 80

33) Aşağıdaki böcek türlerinin hangisinde yakalayıcı bacak görülür?

34 / 80

34) Elma İçkurdu larvası aşağıdaki larva tiplerinden hangisine örnektir?

35 / 80

35) Aşağıdakilerden hangisinde hemimetabol başkalaşım görülür?

36 / 80

36) Aşağıdakilerden hangisi turunçgil köklerinden özsuyu emerek, ağacın su dengesinde bozulma, mineral madde eksikliği, gelişmede gerileme, meyve kalite ve kantitesinde azalma ve susuzluk belirtilerine sebep olmaktadır?

37 / 80

37) Aşağıdakilerden hangisi çok döl veren (Multivoltin) baklagil tohum böceği türüdür?

38 / 80

38) Pamuk bitkisinin generatif organlarında beslenerek rozet çiçek ve kör koza oluşumu yoluyla % 80 oranında zarar oluşturabilen, çiğitte beslenmesi sonucu tohum, lif ve yağın kalitesini düşüren zararlı aşağıdakilerden hangisidir?

39 / 80

39) Aşağıdaki zararlıların hangisinin mücadelesinde, yumurtadan çıkan larvaların meyve içine girmeden önce yok edilmesi hedeflenmektedir?

40 / 80

40) Aşağıdakilerden hangisi kiraz ve vişne meyvelerinde beslenerek meyve etinde çürüme ve dökülmeye sebep olan bir zararlıdır?

41 / 80

41) Aşağıdakilerden hangisi meyve ağaçlarında bulunan zararlı bir uyuz veya pas böcüsü türü değildir?

42 / 80

42) Aşağıdaki zararlılardan hangisinin farklı dölleri zeytin ağacının yaprağı, çiçeği ve meyvesinde zararlı olmaktadır?

43 / 80

43) Aşağıdaki türlerden hangisi hem tarlada hem de depoda zararlıdır?

44 / 80

44) Aşağıdakilerden hangisi fındıkta sarı karamuk ve kara karamuk adı verilen zarara sebep olmaktadır?

45 / 80

45) Aşağıdaki meyve zararlılarından hangisi pupa dönemini toprakta geçirmez?

46 / 80

46) Böceklerde belirli bir fizyolojik oluşumun ya da hayatının belirli bir döneminin tamamlanabildiği en düşük sıcaklığa ne denir?

47 / 80

47) Aşağıdakilerden hangisi tarımsal alanlarda zararlı kemirgen türlerinden biri değildir?

48 / 80

48) “Bu zararlının bitki özsuyunu emerek beslenmesi sonucu zeytinin dal ve meyvesinde koyu morumsu-siyahımsı bir leke meydana gelir. Yumuşak ve sert çekirdekli meyvelerde bu leke kırmızıdır.” ifadesinde tanımlanan zararı aşağıdakilerden hangisi oluşturur?

49 / 80

49) Aşağıdaki zararlılardan hangisinin mücadelesinde dayanıklı anaç çeşitlerinin kullanılması önerilir?

50 / 80

50) Mısırkurdunun biyolojik mücadelesinde kullanılan yumurta parazitoiti aşağıdakilerden hangisidir?

51 / 80

51) Aşağıdaki aktif maddelerden hangisinin akarisit özelliği bulunmaktadır?

52 / 80

52) Aşağıdaki aktif maddelerden hangisi bir nematisittir?

53 / 80

53) Aşağıdakilerden hangisi seyrek yapılan toprak işlemenin yabancıotlanma üzerindeki etkilerinden biridir?

54 / 80

54) Bir mercimek tarlasında kendigelen buğday ve yabani yulafa karşı birlikte mücadele etmek amacıyla aşağıdaki herbisitlerden hangisinin kullanılması önerilir?

55 / 80

55) . Yan yana ekimi yapılmış buğday ve şeker pancarı tarlalarında yapılacak yabancıot mücadelesinde aşağıdaki uygulamalardan hangisi doğrudur?

56 / 80

56) Tahıllarda tohum ilaçlaması aşağıdaki hastalık gruplarından hangisi için önerilmez?

57 / 80

57) Buğdayda yabancıotlara karşı çıkış sonrası chlorsulfuron uygulaması yapıldıktan sonra 6 ay içerisinde aşağıdaki hangi kültür bitkisinin yetiştiriciliği yapılırsa fitotoksik etki görülmez?

58 / 80

58) Aşağıdaki özelliklerden hangisine sahip olan bir herbisit, buğday tarlasında Avena sterilis’e karşı uygulanabilir?

59 / 80

59) Aşağıdaki fungisitlerden hangisi ceviz antraknozu (Gnomonia leptostyla)’na karşı ruhsatlıdır?

60 / 80

60) Patates adi uyuz hastalığı (Streptomyces scabies)’na karşı aşağıdaki fungisitlerden hangisi ruhsatlıdır?

61 / 80

61) Hıyarda köşeli yaprak lekesi hastalığı (Pseudomonas syringae pv. lachrymans)’na karşı aşağıdaki fungisitlerden hangisi ruhsatlıdır?

62 / 80

62) Fosforoz asit, aşağıdaki bitki hastalıklarından hangisine karşı ruhsatlı değildir?

63 / 80

63) Ispanak mildiyösü (Peronospora farinosa f.sp. spinaciae)’ne karşı aşağıdaki fungisitlerden hangisi ruhsatlıdır?

64 / 80

64) Aşağıdaki fungisitlerden hangisi asmada hem mildiyö hem de külleme hastalığına karşı önerilmektedir?

65 / 80

65) . Aşağıdakilerden hangisinin yapılması durumunda, sistemik-selektif herbisitlerin etkisi olumlu yönde artar?

66 / 80

66) Dekara 200 ml dozda önerilen bir herbisit ile 12 dekar buğday tarlasını ilaçlamak için dekara 25 litre ilaçlı sıvı uygulayan bir tarla pülverizatörünün deposuna ne kadar su ve ilaç konulmalıdır?

67 / 80

67) Dünyada bitki paraziti kök ur nematodlarıyla biyolojik mücadelede yaygın olarak kullanılan ve Türkiye’de de ruhsatlı olan fungal etmen aşağıdakilerden hangisidir?

68 / 80

68) Bacillus subtilis QST 7 13 ırkı (% 1,34) aşağıdaki bitki hastalık etmenlerinden hangisine karşı kullanılması önerilmemektedir?

69 / 80

69) Aşağıdaki kültürel yöntemlerden hangisi, buğday sürme hastalığı ile mücadelede önerilir?

70 / 80

70) Bağlarda kurşuni küfe karşı aşağıdaki hangi ruhsatlı fungisitin, son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süresi en uzundur?

71 / 80

71) Aşağıdaki formülasyon tiplerinden hangisi tohum ilaçlamasında kullanılmaz?

72 / 80

72) Bir bölgede hububat ekiliş alanlarında 15-20 yıl önce sorun olmayan çift çenekli yabancıotların, günümüzde aynı bölgede yoğun olarak görülmesinin nedenlerinden biri aşağıdakilerden hangisi olabilir?

73 / 80

73) Aşağıdaki maddelerden hangisi meyve sineklerinin mücadelesinde cezbedici (atractant) olarak kullanılmamaktadır?

74 / 80

74) Aşağıdaki bitki koruma ürünü formülasyonu sembollerinden hangisi suda dağılabilen granül formülasyon tipi için kullanılır?

75 / 80

75) Litrede 80 gram etken madde bulunan bir bitki koruma ürününün, 20 ml/da dozda tavsiye edilmesi durumunda dekara düşen etken madde miktarı kaç gramdır?

76 / 80

76) Maksimum kalıntı limiti ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

77 / 80

77) Bitki koruma ürünlerinin tehlike özelliklerine göre sınıflandırılmasında, “çevre için tehlikeli” özelliği aşağıdaki sembollerden hangisi ile gösterilir?

78 / 80

78) Aşağıdakilerden hangisi herbisitlerin kimyasal yapısını bozan faktörlerden biri değildir?

79 / 80

79) Aşağıdaki pestisit formülasyon tiplerinden hangisinin uygulanmasında suya ihtiyaç yoktur?

80 / 80

80) Aşağıdakilerden hangisinde, Türkiye’de turunçgil unlubitine karşı biyolojik mücadelede kullanılan faydalılar birlikte verilmiştir?

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 61%

Bu testi beğendiyseniz bize bir iyilik yapın ve bu testi sosyal medya hesabınızda paylaşın 🙂

LinkedIn Facebook VKontakte
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir