Eğitimde Kapsayıcılık Konu Tarama Testi 2 [EBS | Eğitim Bir Sen]

Uzman öğretmenlik ve Başöğretmenlik Sınavlarına hazırlık Eğitimde Kapsayıcılık modülü 2. online test ve hazırlık soruları.
Millî Eğitim Bakanlığınca 19 Kasım’da yapılacak Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı’na girecek öğretmenlerin sorumlu oldukları eğitim modüllerine göre Eğitim Bir Sen (EBS) tarafından hazırlanan online test ve çalışma soruları.

Modul 5 Konu Tarama Testi 2 Eğitim Bir Sen

Saygıdeğer öğretmenlerimiz, hata olduğunu düşündüğünüz sorular ile ilgili testin sonundaki değerlendirme formundan veya sayfamızın iletişim bölümünden bize geribildirim sağlayabilirsiniz.

1 / 15

1) Kapsayıcı eğitimin benimsendiği bir okulda okul ve aile arasındaki etkileşimi arttırmak için okuldaki öğrenciler kadar öğrencilerin aile üyelerinin de etkin olması sağlanmalıdır. Bu kapsamda okul tarafından öğrenci velilerine yönelik yapılabilecek etkinlik türleri, ebeveyn eğitimi, ebeveyn katılımı ve okul-aile iş birliği olmak üzere üç ana başlıkta sınıflandırılabilir.

Aşağıdakilerden hangisi ebeveyn katılımı etkinliklerine verilebilecek örneklerden bir tanesidir?

2 / 15

2) Nilgün öğretmen okulun konferans salonunda velilere ön ergenlik ile ilgili bir konferans düzenleyerek velileri konu hakkında bilgilendirmiştir.

Nilgün öğretmenin gerçekleştirdiği uygulama aşağıdaki etkinliklerden hangisinin kapsamına girmektedir?

3 / 15

3) Aşağıdakilerden hangisi okullardaki etkileşimi artırmak adına okul yönetimince gerçekleştirilebilecek “karşılama ritüelleri” etkinlikleri arasında yer almaz?

4 / 15

4) Ülkemizde yetenekli fakat maddi olanaklardan yoksun çocukların ve gençlerin eğitim ve öğrenimlerini sağlamak için yardım etmek, ülkemize ve insanlığa katkılar yapacak öncü gençleri ve onların yetişecekleri eğitim sistemini desteklemek amacıyla 1967 tarihinde eğitime gönül vermiş 205 hayırsever tarafından kurulmuş olan kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

5 / 15

5) ................................... 1928 yılında Atatürk’ün direktifleriyle kurulan bir dernektir. Dernek, öncelikle köklü bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduğu günden beri eğitim alanında faaliyet göstermekte olup, aynı zamanda yeterli maddi olanağa sahip olmayan ahlaklı, anlayışlı ve çalışkan Türk çocuklarının eğitimlerini desteklemekte ve Türk eğitim hayatına maddi ve bilimsel katkılar sağlamaktadır.

Yukarıdaki öncül boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

6 / 15

6) Aşağıdaki gruplardan hangisi ülkemizde fiziki sınırlılıklar nedeniyle dezavantajlı öğrenciler grubunda yer almaktadır?

7 / 15

7) I. Psikososyal
II. Uyum
III. Dil ve iletişim
IV. Sistemsel
V. Ailevi

Yukarıda numaralandırılmış ifadelerden hangileri ülkemizdeki mülteci grupların eğitim alanında yaşadığı problemler arasında yer almaktadır?

8 / 15

8) Ahmet sınıflarına Suriye’den göç ederek yeni katılan bir öğrenci ile konuşmamakta ve teneffüslerde onunla oynamamaktadır. Durumu fark eden öğretmeni nedenini sorduğunda Ahmet “Suriyeliler çok tehlikelidir, o yüzden ben Suriyelilerle oynamam.” demiştir.

Buna göre Ahmet dezavantajlı gruptaki Suriyeli öğrenciye nasıl bir yaklaşımda bulunmuştur?

9 / 15

9) ....................... bir kişi veya bir grubun farklılıkları nedeniyle, açık bir biçimde eşit olmayan bir muamele görmesidir. Burada farklı muamele açıkça alay etmekten bu kişi ya da gruplara yönelik ayrımcılığı kışkırtmayı amaçlayan nefret söylemlerini yaygınlaştırmaya kadar geniş bir yelpazedeki davranış biçimlerini içerir.

Yukarıdaki tanımda boşluğa gelmesi gereken ifade aşağıdakilerden hangisidir?

10 / 15

10) Ebrar öğretmen sınıfında dil sorunu yaşayan mülteci bir öğrencisini başarısız diye etiketleyerek bu öğrenciyi görmezden gelip sınıfaki diğer başarılı öğrenciler ile ilgilenmektedir.

Ebrar öğretmen mülteci öğrencisine aşağıdaki ayrımcılık türlerinden hangisini uygulamıştır?

11 / 15

11) 1. Damgalama a. farklı sosyal sınıf ya da grupların özelliklerine ilişkin kaynaksız ve genellemeci inançlara denir.

2. Ötekileştirme b. toplumun çoğunluğunun sahip olduğu avantajlardan mahrum olmak, bu kaynaklardan yeterince pay alamamak olarak tanımlanmaktadır.

3. Sosyal dışlanma c. kişiyi diğerlerinden ayıran ve onun istenmeyen, hoş karşılanmayan bir niteliğe sahip olduğunu belirtmeye yarayan «işaret» olarak ifade edilmektedir.

4. Kalıp yargı d. temelinde bir azınlık grubunu «diğer» olarak görür; biz’in farklı olanıdır, zıddıdır.

Öncülde verilen kavramlar ile tanımlarının doğru eşleştirilmiş hali aşağıdakilerden hangisidir?

12 / 15

12) Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde nitelikli kapsayıcı eğitimin boyutları yer almaktadır?

13 / 15

13) ......................... eğitimde adalet temelli bir yaklaşımı güçlendirmenin, fiziksel ve dezavantajlı bireylere sahip çıkmanın ve özel gereksinimli bireylerin akranları ile birlikte yaşama kültürünü destekleyen yaklaşımın önemine vurgu yapılmaktadır. Ayrıca, kaynaştırma eğitimi olanaklarını geliştirmek için sınıf öğretmenlerine ve farklı branşlardan öğretmenlere özel eğitim konularında hizmet içi eğitimin verilmesinin önemine vurgu yapılmaktadır.

Yukarıdaki öncüldeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

14 / 15

14) Kapsayıcı eğitimin kalitesi yapısal kalite, süreç kalitesi ve genel kalite boyutlarından ele alınmaktadır.

I. Öğretmen-çocuk etkileşimi
II. Öğretmenin eğitim durumu
III. Okuldaki öğretmen-çocuk oranı
IV. Eğitim programının uygulanması

Yukarıdakilerden hangileri kapsayıcı eğitimin yapısal kalite boyutu kapsamındadır?

15 / 15

15) Aşağıda kapsayıcı eğitimin kalitesi ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 0%

Bu testi beğendiyseniz bize bir iyilik yapın ve bu testi sosyal medya hesabınızda paylaşın 🙂

LinkedIn Facebook VKontakte
0%

MEB tarafından 14 Eylül 2022’de 2. si yayımlanan Uzman Öğretmenlik Sınavı Örnek Sorularını online olarak çözmek için tıklayınız. [20 Soru]

MEB tarafından 14 Eylül 2022’de 2. si yayımlanan Başöğretmenlik Öğretmenlik Sınavı Örnek Sorularını online olarak çözmek için tıklayınız. [25 Soru]

MEB tarafından 29 Ağustos 2022’de yayınlanan Uzman Öğretmenlik Sınavı Örnek Sorularını online olarak çözmek için tıklayınız. [20 Soru]

MEB tarafından 29 Ağustos 2022’de yayınlanan Başöğretmenlik Sınavı Örnek Sorularını online olarak çözmek için tıklayınız. [25 Soru]

Eğitim Bir Sen tarafından yayınlanan Konu Kavrama Testleri örnek soruları online çözmek için tıklayın.

Uzman Öğretmenlik Sınavı Örnek Soru Kitapçığı’nı [PDF] indirmek için

Başöğretmenlik Sınavı Örnek Soru Kitapçığı’nı [PDF] indirme için

MEB 2022 Uzman Öğretmenlik Yetiştirme Programı Çalışma Kitabı (461 Sayfa PDF) İçin

MEB 2022 Başöğretmenlik Yetiştirme Programı Çalışma Kitabı (591 Sayfa PDF) İçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir