Öğrenme ve Öğretme Süreçleri Özet 10.Bölüm

170. Soru: Coğrafya dersinde dağları anlatan bir öğretmenin önce yakın çevreden öğrencilerin bildikleri dağları göstermesi, daha sonra o ilde bulunan dağları listelemesi ve Türkiye’de bulunan dağların özelliklerini anlatması, öğretmenin hangi öğretim ilkesinden faydalandığını gösterir?

Cevap:Yakından Uzağa İlkesi

171. Soru: “Öğretimde öğrencinin aktif olması, bizzat kendisinin etkin olması gerektiğini ifade eder. Öğrenci eğitim sürecine ne kadar fazla katılır, süreçte ne kadar etkin olursa o kadar başarılı olur.” görüşü hangi öğretim ilkesine aittir?

Cevap:Yaparak Yaşayarak Öğrenme (Uygulanabilirlik, Aktivite), eğitimde ezberciliği ortadan kaldırır; kalıcı ve etkili öğrenme sağlar.

172. Soru: Derste öğretmenin araç gereçlerden yararlanarak deney yapması, konu kavrandıktan sonra olayın formülüne yani soyuta geçilmesinde öğretmen hangi öğretim ilkesinden yararlanmıştır?

 Cevap: Somuttan Soyuta İlkesi

173. Soru: “Matematik dersinde önce bir bilinmeyenli denklemler verilir, daha sonra iki bilinmeyenli denklemlere geçilir.” verilen örnek hangi öğretim ilkesine uygundur?

Cevap: Basitten Karmaşığa İlkesi, Öğretmen tarafından konular verilirken önce basit konulara ve kavramlara yer verilmesi ve zaman içinde giderek zor ve karmaşık konulara geçilmesi esasına dayanır.

174. Soru: “Öğrencide sadece bilgi genişlemesi yaratmak değil; onun iradesini; duygusal, ahlaki ve sosyal yönelimlerini de harekete geçirerek öğretimde bütünlüğü sağlamaktır.” Yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir?

Cevap: Bütünlük İlkesiÇocuğun bedensel, duygusal, ruhsal ve sosyal; bütün yönleriyle bir bütün olarak ele alınıp tüm yönleriyle dengeli bir biçimde geliştirilmesine dayanır.

175. Soru: “Bir öğrenme konusu önce genel ve ortak özellikleri, sonra da özel ve ayrıntı özellikleri ile verilir.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir?

Cevap: Tümdengelim

176. Soru: “Öğrenciler öğrenmeye güdülendiğinde öğrenmeler daha etkili olur. Bunun için öğrenme konularının ne zaman, ne şekilde, ne işe yarayacağı veönemi açıklanır. Böylece öğrencilerde öğrenmeye yönelik beklenti ve istek oluşur.”  yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir?

Cevap:Anlamlılık

177. Soru: “Öğretim sürecinde insanların sosyalleşmesini ve topluma uyum sağlamasını vurgulamaktadır. Ayrıca özgürlük konusunu da es geçmemektedir.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir?

Cevap:Sosyallik İlkesi

178. Soru: “Öğretim hedeflerinin en kısa sürede, en az emek ve maliyetle en verimli şekilde verilmesidir. Bunun için öğretim süreci iyi planlanmalı, kullanılan araç gereç ve materyaller amaca uygun kullanılmalıdır. Ayrıca bilişsel bir hedefi öğretirken yanında duyuşsal bir hedefi de öğretirsek aynı anda iki hedefimizi gerçekleştirmiş oluruz.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir?

Cevap: Ekonomiklik İlkesi, En az çabayla en fazla hedef davranışın üretilmesini ifade eden ekonomiklik ilkesi, süre ve emeğin minimize edilmesi gerektiğini savunur. Bu ilkeye uyum için öğretim süreci tamamen planlanmalı, öğrencinin zaman ve enerjileri yerinde kullanılmalı; öğretim materyalleri, içerik ve değerlendirme amaca uygun şekilde yapılandırılmalıdır.

179. Soru: “Çocuğun hayatın gerçekleriyle karşı karşıya gelmelerini ve yakın çevre, ülke ve dünyada gelişen son olaylara karşı ilgi duymalarını sağlamak için ders konularıyla güncel olay ve sorunlar arasında ilişki kurulmalıdır.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir?

Cevap:Aktüalite (Güncellik) İlkesi

180. Soru: “Anlatım yöntemini kullanan bir öğretmen tepegöz, projeksiyon cihazlarını da kullanarak birden çok duyu organına hitap edilebilmektedir. Bu ilkeye göre materyal kullanımı nesnellik açısından önemlidir. Ayrıca yaparak-yaşayarak öğrenme bu ilkenin en çok desteklediği öğrenme şeklidir. ” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir?

Cevap:Açıklık (Ayanilik) İlkesi

181. Soru: “Bireyin zihinsel gelişimi somuttan soyuta doğru olmaktadır. Somut kavramlar soyut kavramlara göre daha anlaşır kavramlardır. Bu yüzden önce somut kavramlar daha sonra soyut kavramlar öğretilmelidir.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir?

Cevap:Somuttan Soyuta İlkesi , özellikle ilköğretim birinci kademede uygulanır.

182. Soru: “Yeni öğretilecek bilginin, becerinin önceden öğrenilenden hareket ederek öğretilmesini öngörür. Böylece öğrenme kolaylaşmakta ve yeni öğrenilecek bilgi önceki bilgilerle ilişkilendirilerek anlamlı hâle getirilmektedir.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir?

Cevap:Bilinenden Bilinmeyene İlkesi

183. Soru: “Öğrenmeye yakın çevreden başlanır. Konularla ilgili örnekler yakın çevreden verilir. Çünkü çocuk yakın çevreyle daha ilgilidir. Daha sonra uzak örneklere doğru hareket edilir. Zamansal ve mekânsal olarak yakın çevreden uzak çevreye doğru giden bir yol izlenmektedir.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir?

Cevap:Yakından Uzağa İlkesi

ÖZET SONU

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir