Öğretmenlik Kariyer Basamakları Nelerdir?
TBMM Genel Kurulu’nda 03.02.2022 tarihinde kabul edilen 7354 Nolu Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ile Öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.
Uzman Öğretmenlik Sınavı Ne Zaman Yapılacak?
Öğretmenler Yazılı sınav için 26 Eylül-3 Ekim arasında başvuru yapılabilecek. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı 19 Kasım’da 81 ilde gerçekleştirilecek. Sınav sonuçları 12 Aralık 2022’de ilan edilecek.
Öğretmen Kariyer Sistemine göre sertifika almaya hak kazanan öğretmenlerin sertifikaları 4 Ocak 2023’te düzenlenecek ve uzman öğretmen/başöğretmen unvanı alan öğretmenler, 15 Ocak 2023’ten itibaren bu unvanlar için öngörülen eğitim öğretim tazminatından yararlandırılacak.
Uzman Öğretmenliğe Kimler Başvurabilir?
Takvime göre eğitim programının başvuruları 01-10 haziran 2022 tarihleri arasında alınacak olup uzman öğretmenlik eğitimleri 18 temmuz- 05 eylül 2022, başöğretmenlik eğitimleri ise 18 temmuz-19 eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan aşağıdaki üç şartı sağlayanlar;
a) Mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan,
b) Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan,
c) Öğretmenlik görevi boyunca hiç kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almamış olanlar,
Öğretmenler 19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak olan uzman öğretmen unvanı yazılı sınavına başvuruda bulunabilir.
Hali hazırda MEB de görev yapan öğretmenlerden 600 bini 10 yıllık görev süresini doldurmuş durumdadır.
Başöğretmenliğe Kimler Başvurabilir?
Uzman Öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan aşağıdaki üç şartı sağlayanlar;
a) Mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan,
b) Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan,
c) Öğretmenlik görevi boyunca hiç kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almamış olanlar,
Öğretmenler 19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak olan uzman öğretmen unvanı yazılı sınavına başvuruda bulunabilir.
Hali hazırda MEB de görev yapan öğretmenlerden 83 bini 10 yıllık uzman öğretmenlik süresini doldurmuş durumdadır.
Öğretmenlik Süresi Hesaplamasında Dikkate Alınacaklar
Öğretmenlerin Aday öğretmenlik te geçirdikleri süre, Eğitim kurumu yöneticiliklerindeki süre ve sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler öğretmenlik süresi hesaplamasına geçerli sayılacaktır.
Uzman Öğretmenlik – Başöğretmenlik Sınavında Başarı Şartı Nedir?
19 Kasımda yapılacak olan Uzman öğretmen – başöğretmen unvanı yazılı sınavında 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman/başöğretmen sertifikası verilecek.
Uzman Öğretmenlik – Başöğretmenlik Sınavını Kim Düzenleyecek?
Uzman Öğretmenlik – Başöğretmenlik sınavları MEB tarafından yapılacak.
Uzman Öğretmenlik Sınavından Kimler Muaf Tutulacak?
Alan sınırlaması olmadan tezli ya da tezsiz yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar (sınava girme şartı 10 yıl öğretmenlik süresi olduğu için öğretmenlikte 10 yılı doldurmaları halinde), uzman öğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.
Kariyer Basamakları İle Öğretmen Maaşlarında Ne Kadar Artış Olacak?
Uzman öğretmenlik kariyer basamağı ile hem bir derece hem de kariyer basamakları sisteminin ilk uygulamaya gireceği Ocak 2023 de yaklaşık 2000 lira bir artış yapılacak. Artışlar 2023 Ocak ayında maaşlara yansıyacak.
Başöğretmenlik kariyer basamağı ile hem bir derece hem de kariyer basamakları sisteminin ilk uygulamaya gireceği Ocak 2023 de yaklaşık 4000 lira bir artış yapılacak. Artışlar 2023 Ocak ayında maaşlara yansıyacak.
Öğretmen maaşlarına kariyerlerine göre yansıyacak artışlar, memurlara verilecek her iyileştirmeden etkilenecek şekilde 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.